Verveeld, saai…hoe overleef je Corona?

De afgelopen weken hebben er meerdere artikelen in de krant er over gestaan, jongeren voelen zich nu eerder eenzaam tijdens corona dan daarvoor. Ik herken dit wel, ook in de praktijk en bij mij thuis.

En dan is eenzaamheid wellicht een veel omvattend woord, wellicht ook verveling, alle netflix series al uitgekeken en ik kan toch nergens heen. Er zijn veel discussie ’s op dit moment gaande wat dit op de langere termijn voor deze doelgroep voor effect heeft en dit leidt ook naar het vraagstuk moeten psychologen het kabinet niet adviseren over de psychologische effecten.

Verveling

Het niet meer kunnen afspreken, de wedstrijden alleen maar tegen je eigen club spelen, de feestjes  die er niet meer zijn en nu ook met het online les volgen, vallen de contacten die de jongeren veelal ook op school hebben toch weg. De één geeft bij mij in de praktijk aan dat het ook lekker is, niet zoveel prikkels en druk om sociale contacten aan te gaan en de ander mist het sociale contact enorm en wil graag weer ‘normale’ dingen kunnen doen. Alledaagse bezigheden gaan anders dan dat ze eerder gingen. Ik herken het zelf ook. Als een vriendin belt en vraagt, ga je mee wandelen? Dan kan ik niet snel genoeg mijn schoenen aantrekken en met onze hond naar buiten gaan. Als mens zijn we groepsdieren en missen het contact. Ik mis het sociale aspect en mag gelukkig nog kinderen en jongeren in de praktijk zien wat ik al heel waardevol vind. Respect ook voor alle ouders die hun werk nu moeten zien te combineren met juf/meester zijn thuis. Een combinatie die soms lastig te maken is als je een druk gezin hebt of als je baan van je vraagt om steeds online te zijn. Worstelingen die ik ook vaak hoor in de gesprekken met ouders. Er wordt veel van hen gevraagd en ook van de jongeren die niet kunnen chillen of de contacten op school niet zo goed kunnen onderhouden.

Grow it!

Door een vriendin ben ik enthousiast gemaakt voor een net ontwikkelde app. Het Erasmus MC heeft namelijk met een groep onderzoekers, jongeren en game-designers een app ontwikkeld, Grow it. De app is gratis. Speciaal bedoeld voor jongeren. Een app voor diverse doelgroepen, voor tijdens Corona en binnenkort ook voor kinderen en jongeren van ouders die psychiatrische problemen hebben of kinderen en jongeren die onder behandeling zijn in het Sophia Kinderziekenhuis.

Een app waarin je bij houdt hoe je je voelt, als een soort dagboek. En iedere dag krijg je een leuke challenge. Het helpt je om jezelf beter te leren kennen of de verveling aan te gaan, En als je samen in een team zit kun je je boom laten groeien. Voor mij zou zo’n app ook best kunnen werken. De stimulus te hebben zoals mijn vriendin dan appt, ga je mee wandelen? Er op uit gaan en je gedachtes verzetten en er dan een uitdaging aan te koppelen zoals, hoeveel stappen ik op een dag maak. En het leuke van de app vind ik ook dat jouw bijdrage de wetenschap helpt.

In actie

Ik kan hier heel blij van worden. Blij van initiatieven die anders zijn dan anders. Niet alleen maar praten erover maar ook doen. Ervaren dat een wandeling je humeur ook beter kan maken is voor mij soms waardevoller dan er alleen over praten. De afgelopen maanden merkte ik al bij mijzelf dat sporten op een heel laag pitje stond. Kon er heel lang over kletsen dat sporten toch echt ook gezond is. Nu ik het weer aan het doen ben en inderdaad mijn hersenen weer stofjes aanmaken dat ik mij daardoor ook blijer voel.

Dit wil ik ook graag aan kinderen en jongeren meegeven. Je kunt vast blijven hangen in je eigen gedachtes die het je heel zwaar maken.  En je kunt ze ook, hoe lastig dat soms is, veranderen en als je het vaak probeert dan lukt het je ook deze niet helpende gedachtes te veranderen. En dan kan een app of wellicht ook al het hebben van een huisdier, die je lekker kunt aaien of af en toe een spelletje spelen of kletsen met iemand op straat of bij de Albert Heijn een verandering geven.

Kortom:

  • Grow it app om bij te houden hoe je je voelt,
  • Een uitdaging te krijgen tegen de verveling,
  • Samen met je klas doen om een uitdaging samen aan te gaan.
  • En ook je gedachtes ombuigen,
  • En voor jezelf na te gaan wat waren toch leuke momenten van vandaag (en dat mag echt van alles zijn)

Meer informatie over de Grow it app kun je vinden op growitapp.nl.

En mocht je behoefte hebben voor een kennismakingsgesprek met mij dan mag je mij altijd bellen of mailen.

Schuiven naar boven